Haladunk, de nem jó a fény

2014.01.28 11:37

Egész szépen alakulnak a kis paprikák, eddig 4db Habanero W.B. és 3db Trinidad Moruga Scorpion mutatott életjelet. A Habanerok bújtak ki elsőnek. Valami miatt a többi nem annyira reagál a melegebbre, de még adok nekik esélyt!

Ahogy a kis csírák növekednek, feltűnt, hogy talán kicsit magasak, és nem a sziklevelük növekszik, hanem a száruk, és megindultak a fényforrás felé. Jobban utána olvastam a dolgoknak, és nagyon nem mindegy a fény mennyisége, és minősége. Ez lehet a probléma!

A hozzáértők szerint az ideális megvilágítás a növekedési szakaszban: 6500K és sok sok lumen. Ez áll a legközelebb a nap fényéhez.

Aludtam egyet erre az egészre, és reggel már tudtam: építenem kell egy nagyobb melegházat, normális világítással!

Nem fogom túlbonyolítani a dolgot:

-Jó nagy karton doboz (ennek a belső része alufóliával lesz burkolva)

-3db 6500K energiatakarékos izzó (kb 1100 Lumen/db)

-hozzá tartozó foglalatok, dugók, és vezeték

-valami szigetelés az aljára (víz és hő miatt)

Remélhetőleg a mai nap folyamán össze is tudom rakni, és áthelyezni bele a már kicsírázott paprikákat. Azért is javasolt ezt megtenni, mert a már kicsírázott növénynek nincs szüksége akkora hőre és párára, mint a csírázási időszekban, és a növekedési szakaszban már fontos nekik a fény milyensége. A tervem az, hogy a melegházban hagyom a már feléledt magokat a korongokban, csak átrakom majd őket a jobb világítás alá. A még lustálkodókat pedig egy kisebb átlátszó dobozba teszem, és maradnak a spot lámpa alatt, hátha valamelyik még életre kel.